Ana Sayfaİletişim
Doğa Yürüyüşlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğa Yürüyüşlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

By İbrahim Uylaş
January 26, 2021
2 dk

O kadar söylüyoruz ediyoruz ama yok arkadaş. Hala başımıza bir şeyler geliyor. Bir yürüyüşte başınıza ne gelebilir demeyin, bir çok olay yaşadık. Neyse ki hepsinde ucuz atlattık veya atlattım. Okumak isterseniz Başımıza Gelenler bölümüne göz atabilirsiniz. Bir yürüyüşe çıkmadan önce başına neler gelebileceğini bilmek yürüyüşünüzü daha güvenli kılar. Çünkü istemsiz bile olsa bazı önlemler alırsınız. Bir futbol takımı bile maça çıkmadan önce rakibinin en tehlikeli yönlerini araştırıyor. Buna ek olarak rahat bir yürüyüş için neler yapmalısınız biraz onlardan bahsedeceğim

Ayak Kitleme Tekniği

Adımları tam atmak demektir. Yani bir ayaklarınızı sürterek yürümeyin. Her zaman tek ayağınız üzerinde olun. Zaten biraz dikkat ederek yürürseniz sonrasında bu şekilde yürüdüğünüzü fark edeceksiniz. Sağ ayak yerdeyken sol havada sol yerdeyken sağ havada olmalı. Tabi arazi koşulu değişirse bu tekniği uygulamak zorlaşır. Ama şöyle bir artısı var. Yürürken havada olan ayağınızı üzerine yük binmediği için dinlendirmiş olursunuz. Dolayısıyla daha az yorulursunuz.

Tempo ve Denge

Bir başkasına yetişmek için kendiniz kasmayın. Kasarsanız daha çok yorulursunuz. Her insanın temposu farklıdır. Kendi temponuza uyun. İlla ki sizin temponuzda birileri çıkacaktır. Ayaklarınızı kısa ve dengeli atmaya özen gösterin. Daha güvenli bir yürüyüş için etkilidir.

Yürüyüş Hızı

Sırt çantasız ortalama hız, düzgün arazide 4.5-5 km/saat kadardır. Sırt çantası varsa bu 3.5 km/saat’e düşer. Arazi şartları da hızı etkileyecektir. Sert olmayan kumlu yolda ortalama hız 2.5 km/saat civarında olup sık orman içinde bu 2 km/saat’e kadar düşer. Dağlık arazide yokuş tırmanırken ise hız yaklaşık 1.5 km/saat olur.

Molalar

Uzun molalar vermemeye dikkat edin. Genelde 40-50k yürüyüp 10 dk mola vermeniz ideal olacaktır. Çok dik çıkışlar yaptığınızda ise ayakta 5dklık bir mola sizi toparlayacaktır. Uzun molalarda bir oturduğunuzda vücut kendini bırakır. Ve kalkmakta zorluk çekersiniz. Eğer parkurunuz uzunsa patikayı 2’ye bölüp tek bir uzun mola verin. Bu uzun molada da enerjinizi toparlayacak şeyler yiyin. Yemek sonra dik bir eğim çıkılacaksa yemek olayı eğim sonrasına bırakılmalı. Molalarda terliyken üşütmemek için dikkat edin. Baton kullanmak daha az yorulmanızı sağlar.

Rehber

Rehberiniz ne derse harfiyen uyun. Bir rehberiniz yoksa aranızdan bir kişiyi rehber seçin. Grup kalabalıksa 2 veya daha fazla rehber olmalıdır. Bir rehber en önde bir rehber de en arkada olmak üzere dağılım yapılmalıdır. 1 rehberiniz varsa sizde yola çıkmadan parkurun rota bilgisini telefonunuza veya gps cihazınıza yükleyin. Her daim can yeleğiniz elinizin altında olsun.

Kaza Riskleri

Hayatta her daim kaza yaşama riskiniz var. Trekking’de bile. Bu yüzden gruptan ayrı hareket etmeyin, rehberin sözünden çıkmayın, kimseye haber vermeden bir yere gitmeyin. 2 dklığına bile olsa haber verin öyle gidin. Bak demedi deme. Başımıza gelenler var, tecrübelere dayanarak bunları söylüyorum. Olası bir kaybolma ihtimaline karşı yanınızda düdük olmasında fayda var. Yabani hayvanla karşılaşma ihtimali de varsa düdük çalarak ilerlemek gerekir. Yani gürültü yapıp hayvanı kaçırmak lazım. İnişlerde, kaygan ve taşlık zeminlerde sakatlanmalara karşı daha dikkatli olun. En fazla sakatlıklar geri dönüş yolunda veya bitişe yakın olur. Bu zamanlarda daha dikkatli olmak gerekir.

Son olarak doğayla yarışmayın kaybedersiniz. Bilgi ve tecrübeniz yetersiz kalıyorsa o işe girişmeyin ve bilmediğiniz yollara girmeyin.

Ek bilgi: Buradaki bilgiler yaşanmış olaylar doğrultusunda edindiğimiz tecrübelere dayanarak yazılmıştır. Bol keseden atmıyoruz :)


Tags

#doğayürüyüşleri#trekking#hiking

Share


Related Posts

Doğa Yürüyüşlerinde Çorap Tercihi
Doğa Yürüyüşleri
Doğa Yürüyüşlerinde Çorap Tercihi
March 19, 2021
2 dk

Yeni içeriklerden haberdar ol!

Yeni bir yazı paylaştığımda sana ulaşmasını istiyorsan hemen mail adresini gir ve kayıt ol.
© 2024, All Rights Reserved.
Powered By

Hızlı Linkler

KampçılıkDoğa YürüyüşleriTrekkingHiking

Social Media